Nokia peče s operátory: novinky čekáme i u nás

Hannoverský CeBIT byl svědkem představení Nokie 6650 a 6124 classic. Tuzemští zákazníci T-Mobilu a Vodafonu se mají na co těšit.

Jistě si vzpomínáte na čtveřici slibných novinek z dílny finského výrobce, které Nokia nedávno prezentovala v Barceloně na WMC 2008. Ale nejen Světovým mobilním kongresem je výrobce mobilů živ, a tak si Nokia ještě nechala pár modelů na letošní CeBIT. Na hannoverském výstavišti byla včera odhalena dvojce novinek, které ponesou krom loga výrobce ještě další nepopulární nápis. Ano, tušíte dobře, oba telefony budou vyráběny pod taktovkou nadnárodních operátorů, kteří na prodej konkrétního modelu získají exkluzivitu. První novinka s označením 6124 Classic si najde místo pod křídly Vodafone, druhý model se staronovým označením 6650 bude prodávat T-Mobile.

Nokia 6650: tohle jsme už viděli

Pokud už se v záplavě telefonů s podobným označením od finského výrobce ztrácíte, pak nejste sami. Telefon se stejným označením představila Nokia už v roce 2002, jednalo se tehdy o vůbec první přístroj s podporou sítí třetí generace. Nokia nyní telefon vzkřísila z mrtvých, dala mu ale tělo véčkové konstrukce a přidala mnoho funkčních vylepšení. Telefon bude k mání ve dvou barevných variantách – s předním stříbrným nebo tmavým kovovým krytem, jinak působí jeho tělo už na první pohled „plastovým“ dojmem. Zajímavě ovšem vypadá lesklá klávesnice, která je dokonale zarovnaná s okolním povrchem, další ovládací prvky v podobě tří senzorových kláves nalezneme pod vnějším displejem a samozřejmě také na boční straně. Přímo nad vnějším displejem je pak umístěn 2 Mpx fotoaparát a blesk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krom předního krytu působí telefon plastovým dojmem • klávesnice je lesklá a hladká

Vnější displej nabídne poměrně solidní parametry, rozlišení 128 × 160 obrazových bodů a schopnost zobrazit 262 tisíc barev což v kombinaci s vnějšími tlačítky umožní ovládání mnoha funkcí bez nutnosti telefon otevřít. Bude se hodit třeba při poslechu hudby nebo rádia a zobrazování stavových informací a údajů o příchozích zprávách a voláních. Po rozevření telefonu se ukáže hlavní TFT displej s rozlišením QVGA a úhlopříčkou 2,2 palce schopný zobrazit 16 milionů barev. Další důležitou charakteristikou telefonu je uživatelské prostředí Symbian S60 s Feature Packem 2, asistované navigace GPS. Ještě než přejdeme ke konektivitě a podporovaným sítím, stojí za to zmínit, že Nokia 6650 disponuje integrovanou pamětí 30 MB, které v akci doplní dnes již obří kapacita paměťové karty microSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbrná verze působí alespoň dle mého soudu o fous elegantněji • logo T-Mobile opět „zdobí“ přední stranu

Jak už jsem uvedl, telefon bude k mání výhradně u T-Mobilu. Od toho českého jsme vyzvěděli, že i tuzemští zákazníci se na něj mohou těšit v červnu za cenu nepřesahující kulatých deset tisíc korun. Jak už to ale u „operátorských“ mobilů bývá, nevyhneme se customizaci. Hardwarové přizpůsobení se odrazí v logu operátora na přední kovové části krytu, softwarově bude připraven pro aplikace Mých5 a web'n'walk. Telefon dokáže pracovat v sítích druhé i třetí generace, rychlá data HSDPA ovšem v našich luzích a hájích nevyužijeme. Jako obvykle tak nezbývá než vzít za vděk GPRS/EDGE. Na závěr by vás ještě mohla zajímat dotovaná cena u našich západních sousedů, kterou už Nokia prozradila. S tarifem Relax 100, který cenově odpovídá sedmi set korunám, vyjde německé zákazníky na symbolické jedno euro.

Nokia 6650 pro T-Mobile ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 99,7 × 47,3 × 16,2 mm, 112 g
  • hlavní displej: rozlišení 240 × 320 bodů (QVGA) 16 milionů barev, aktivní FTF, úhlopříčka 2,2 palce
  • vnější displej: rozlišení 128 × 160 bodů, 262 tisíc berev
  • sítě: GSM 850/900/1 800/1 900 MHz, UMTS 2 100 MHz
  • operační systém: Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 2
  • konektivita: GPRS a EDGE, HSDPA (až 3,6 Mb/s), Bluetooth 2.0, USB 2.0
  • paměť: 30 MB vnitřní paměť, slot na paměťovou kartu microSD
  • fotoaparát: 2 Mpx, blesk
  • multimédia: hudební přehrávač, stereo FM rádio, Bluetooth profil A2DP
  • podpora formátů: MP3, AAC, eAAC+
  • další funkce: AGPS, Java MIDP 2.0, WAP 2.0, internetový xHTML prohlížeč, organizér, hlasové poznámky, videohovory
  • baterie a výdrž: Li-Ion 1 500 mAh, až 350 hodin v pohotovostním režimu nebo 6 hodin hovoru
  • cena a dostupnost: do 10 000 Kč, v červnu u T-Mobile

Nokia 6124 classic: 6120 převlečená do červeného dresu

6124 je pro změnu určena pro zákazníky červeného operátora. Nejde ale tak úplně o nový telefon, nýbrž o převlečenou 6120. Rozměry telefonu činí 105 × 46 × 15 milimetrů, hmotnost se nám nepodařilo zjistit, dá se ovšem předpokládat podobnost s 6120, tedy 90 gramů. Opět zde máme telefon klasické konstrukce s pohodlnou klávesnicí, velkým displejem a bohatou funkční výbavou. Tento smartphone využívá operační systém Symbian 9.2 Series 60 třetí edice Feature Pack 1. Novinka nabídne podporu čtyř pásem sítí GSM a také podporu sítí třetí generace včetně bohaté datové výbavy. Novinka nabídne velký TFT displej s rozlišením 240 × 320 bodů s úhlopříčkou 2 palce schopným zobrazit 16 milionů barev. Pohotové momentky pořídíte fotoaparátem s rozlišením 2 Mpx, i když to není z obrázku patrné, má přisvětlovací diodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Krom fotoaparátu na zadní straně telefonu si můžete povšimnout ještě druhé kamery pro videohovory na přední straně telefonu. Vzhledem k opětovnému odložení spuštění sítí 3G ze strany Vodafonu si ale videovolání i rychlá data s 6124 moc neužijeme. Pořízená videa a fotografie lze uložit do 35 MB vnitřní paměti, další soubory lze ukládat na paměťovou kartu microSD. Telefon dále disponuje 64 MB uživatelské paměti a 128 MB ROM paměti. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se mobilu dočkají i zákazníci tuzemského Vodafonu, operátor nám prozradil, že nabídka exkluzivních telefonů se značkou Vodafone je jednou z jeho klíčových strategií i na našem trhu a během několika měsíců zařadí do nabídky ještě Vodafone 527 od Sagemu.

Nokia 6124 pro Vodafone ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 105 × 46 × 15 mm, asi 90 g
  • hlavní displej: rozlišení 240 × 320 bodů (QVGA) 16 milionů barev, aktivní FTF, úhlopříčka 2 palce
  • sítě: GSM 850/900/1800/1900 MHz, UMTS 850/2100 MHz
  • operační systém: Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 1
  • konektivita: GPRS a EDGE, HSDPA (až 7,2 Mb/s), Bluetooth 2.0, USB 2.0
  • paměť: 35 MB vnitřní paměť, slot na paměťovou kartu microSD (až 8 GB), 64 RAM, 128 MB ROM
  • fotoaparát: 2 Mpx, přisvětlovací dioda
  • multimédia: hudební přehrávač, stereo FM rádio, Bluetooth profil A2DP
  • podpora formátů: MP3, AAC, MPEG4
  • další funkce: AGPS, Java MIDP 2.0, WAP 2.0, internetový xHTML prohlížeč, kancelářské aplikace (Excel, PDF, Powerpoint, Word, Zip), organizér, hlasové poznámky, videohovory
  • baterie: Li-Ion
  • dostupnost a cena: v březnu u Vodafone, do 7 000 Kč
Diskuze (9) Další článek: Rychlé logování gekoeší z Garminu Colorado

Témata článku: Nokia, , Nokia 6124 classic, Nokia 6650, Vodafone 527, Operátor, Obří kapacita, Péče, První novinka, Novinky, Stříbrná verze, Nov, Java MIDP, Funkční vylepšení