Nejen pro fanoušky vláčků: Mapy.cz nově ukazují zrušené železniční tratě

Mapy.cz přidaly novou funkci, kterou se jiné mapové podklady pochlubit nemohou. Nově zobrazují zaniklé železniční tratě, kde vlaky už nejezdí a v některých případech už zůstaly jen sotva patrné zbytky po původním traťovém tělese. Do vyhledávacího políčka v desktopových i mobilních mapách stačí zadat klíčové sousloví „zaniklá železnice“.

Zrušené dráhy se zobrazují jako bod zájmu s popisem historických souvislostí a několika fotografiemi. Když na ikonu tratě klepnete, v mapě se vykreslí červenou čarou to nejdůležitější – můžete si prohlédnout celou bývalou trasu zrušené železnice. Dodnes jsou na většině míst patrné terénní nerovnosti a zbytky náspů, někde na bývalých lokálkách vznikly například cyklostezky.

Databáze zrušených tratí na Mapy.cz rozhodně není konečná a na jejím rozšiřování se můžete podílet i vy. Stačí vyplnit chybový formulář, kde se běžně upozorňuje na nesrovnalosti v mapách, přidat odkaz na popis chybějící tratě a případně také její průběh načrtnout do mapy. Nová funkce potěší nejen fanoušky železnice, ale i ty, kteří vymýšlejí nové zajímavé výlety. Procházka v místech zrušené tratě může být klidně jedním z nich.

Diskuze (7) Další článek: Samsung Galaxy S20 Ultra dostane update firmwaru, který vyřeší pomalejší ostření

Témata článku: , , , Želé, Úkaz, Trať, Fanoušci, Fan, Mapa, Železniční trať, Pro +, Výkres, F +, Popis, Železnice, Nová funkce, Vláček