Nokia 7 vyplní mezeru ve vyšší střední třídě. Ale zatím jen na čínském trhu

Číselná řada novodobých smartphonů Nokie, se kterými přišla finská společnost HMD Global na začátku letošního roku, se úspěšně zaplňuje. Po modelech 3, 5, 6 a 8 přichází pátý zástupce Nokia 7, který vykryje místo ve vyšší střední třídě. Mezi Nokiemi 6 a 8 je velký rozdíl výbavy i ceny (aktuálně 6 490 Kč vs. 15 990 Kč), takže novinka se v portfoliu jistě neztratí.

Výrobce bohužel postupuje podobně jako v případě Nokie 6, takže opět nejde o globální uvedení produktu, ale zatím jen čínskou premiéru. Dá se ale očekávat pozdější uvedení Nokie 7 na globální trh s minimálními obměnami. Novinka se nijak zásadně nevymyká dosavadním chytrým modelům Nokia. Je vyvedena v konzervativním designu bez pokusů o bezrámečkovost nebo jiné trendové postupy. Změnou proti ostatním modelům je použití skla na zádech.

Zeiss a duální snímání

Srdcem zařízení je moderní procesor Qualcomm Snapdragon 630, kterému asistují 4 nebo dokonce i 6 GB operační paměti. Vnitřní úložiště 64 GB lze rozšířit paměťovou kartou. 5,2palcový IPS displej s tradičním poměrem stran 16 : 9 nabídne Full HD rozlišení a lehce zakřivenou úpravu krycího skla Gorilla (2,5D).

Z vlajkového modelu Nokia 8 si novinka bere optiku Zeiss, hlavní fotoaparát ale nabídne pouze jeden objektiv se světelností f1.8 a senzor s rozlišením 16 Mpx. Přední selfie kamera je pětimegapixelová a telefon opět nabídne funkci Bothie, tedy pořizování složených záběrů (foto i video) s použitím předního i zadního foťáku současně. Baterie nabídne kapacitu 3 000 mAh.

Jak už je u novodobé Nokie zvykem, smartphone běží na čistém Androidu, v tomto případě ještě ve verzi Nougat, ale počítá se s aktualizací na Oreo. Nokia 7 bude v Číně v prodeji od 24. října za cenu startující v přepočtu na 8 200 Kč bez daně. Česká cena by tak do budoucna mohla činit deset tisíc korun – o globálním uvedení ale nemáme v tuto chvíli žádné informace.

Podívejte se, jak vypadá naživo vyšší model Nokia 8:

Diskuze (6) Další článek: Samsung představil panoramatickou kameru 360 Round se 17 fotoaparáty

Témata článku: Nokia, , , , , , , , , , , , , HD rozlišení, Obměna, Rozlišení, Velký rozdíl, Vlajkový model, Vnitřní úložiště, Čistý Android, Pozdní uvedení, Číselná řada, Světelnost, Moderní procesor, Novodobá nokia,