OnePlus 5 je zde! Číňanům se podařilo srazit cenu top modelu pod 14 tisíc

  • OnePlus 5 nepřináší revoluci mezi top smartphony
  • Ukazuje ale, že i vlajkový model se dá nabízet výrazně levněji
  • Nižší cenu umožňuje zejména specifický model distribuce bez prostředníků

Levněji to asi nejde. Nebo to minimálně nikdo jiný ani nezkusil. Čínská společnost OnePlus představila vlajkový smartphone, jenž se s cenou vejde do 500 eur, tedy zhruba 13 500 Kč. Jediným kompromisním parametrem je „pouze“ Full HD rozlišení displeje. Ostatní top smartphony konkurence stojí minimálně 16 tisíc.

OnePlus 5 nijak nešokuje, to ostatně po sérii řízených úniků a teaserů nikdo neočekával. Tím zásadním parametrem, který dosud čekal na odhalení, byla cena a ta je více než příznivá. Smartphone přitom nabídne špičkovou výbavu v čele s procesorem Qualcomm Snapdragon 835, minimálně 6 GB RAM (alternativně 8 GB) a 64 nebo 128 GB rychlého vnitřního úložiště typu UFS 2.1.

O telefonu jsme si povídali v Týdnu mobilně:

Panel je poměrně konzervativní volbou bez zahnutí, s Full HD rozlišením na úhlopříčce 5,5 palce, poměrem stran 16 : 9 a technologií Optic AMOLED. Displej kryje odolné sklo Gorilla Glass 5. Díky čtečce otisků umístěné pod displejem a celokovovému zpracování novinka připomíná Huawei P10 Plus. Smartphone je poměrně lehký a útlý, váží 153 gramů a v pase měří 7,25 mm.

Dvojitý foťák s optickým zoomem

Lákadlem může být duální hlavní fotoaparát (Sony IMX398 + IMX350, 16 + 20 Mpx, 1,12 resp. 1,0 mikronu, f1.7 resp. f2.6) s elektronickou stabilizací obrazu (EIS) a možností dvojnásobného optického přiblížení v rámci snímku díky různému ohnisku obou čoček. Elektronicky stabilizovaný je také přední selfie fotoaparát se 16Mpx senzorem. Smartphone umí nahrávat až 4K video snímkovací frekvencí 30 fps.

Důležitá je komplexní konektivita včetně všech evropských LTE frekvencí a podpory agregace až tří frekvencí (3CC). Maximální rychlosti přenosů odpovídají Cat 12 pro download (600 Mbit/s) a Cat 13 pro upload (150 Mbit/s). Hodí se duální Wi-Fi (2,4 a 5 GHz) 2×2 MIMO, Bluetooth 5.0, podpora NFC, kodeku aptX a samozřejmě GPS/GLONASS. Chybí infraport, bezdrátové dobíjení a podpora Galilea.

OnePlus 5 chválíme za zachování 3,5mm jacku na sluchátka, byť i systémový USB-C konektor dokáže přenášet zvuk. Vestavěnou baterii s kapacitou 3 300 mAh lze nabít pomocí technologie rychlého dobíjení. Zařízení běží na Androidu 7 Nougat s nadstavbou OxygenOS. Na výběr je černá nebo šedá varianta. K prvním předregistrovaným zákazníkům bude novinka vyslána už 21. června, ostatní musí vydržet do 27. června. Zakoupit za nejnižší cenu půjde opět výhradně na oficiálním e-shopu.

Diskuze (100) Další článek: Samsung si patentoval flipové pouzdro, které zvládne bezdrátově dobít hodinky

Témata článku: Oneplus, , , , , , , , , , , , , , , , , , , OnePlus 5, OnePlus 5 64 GB, Tisíc, Upload, Displej, Maximální rychlost,