OnePlus slibuje, že koncem října upraví politiku „špehování“ svých uživatelů

Smartphony značky OnePlus byly začátkem října nařčeny z toho, že prostřednictvím grafické nadstavby OxygenOS sbírají privátní data svých uživatelů. Čínská společnost si na mrtvého brouka nezahrála, sběr dat potvrdila a snažila se vysvětlit, proč tak činí. Vzhledem k velké medializaci případu půjde sběr dat brzy vypnout již při prvním spuštěním smartphonu.

Ze smartphonu OnePlus 5 jsou automaticky odesílány statistiky používání zařízení a další informace o telefonu. Podle čínského výrobce slouží k „lepšímu porozumění všeobecného chování telefonu a k optimalizaci nadstavby Oxygen OS pro zlepšení uživatelských zkušeností“. Z odesílání statistik využívání telefonu se můžete odhlásit přes Nastavení - Pokročilé - User Experience program, ovšem i nadále bude fungovat pravidelný sběr základních dat o vašem zařízení. OnePlus je potřebuje údajně proto, aby mohl poskytovat „poprodejní podporu“.

Koncem října přidá OnePlus do svého průvodce prvním nastavením novou obrazovku, ve které budete moci hned při prvním spuštění zařízení analytický sběr dat deaktivovat. Výrobce se také dušuje, že už dále nebude sbírat telefonní čísla, MAC adresy a Wi-Fi sítě, ke kterým byl smartphone připojen. Tato data OnePlus přitom sbíral, světě div se, aby „lépe sloužil svým uživatelům“.

Produktové video smartphonu OnePlus 5:

Otázkou však je, co OnePlus udělá s doposud získanými daty, o jejichž odesílání uživatelé nevěděli. Jaká je navíc jistota, že takto získaná data nebudou zneužita nebo prodána třetím stranám?

Zdroj OnePlus

Diskuze (4) Další článek: Kovový Huawei Y6 Pro (2017) se v Evropě pomalu dostává do prodeje

Témata článku: Oneplus, , , , , , , , , Nová obrazovka, Špehování, Čínská společnost, Sběr, Polití, Grafická nadstavba, Brouk, Třetí strana, Odesílání, Čin, Konec října, Produktové video, Uživatelé, Sběr dat, Official, Základní data,