Operátoři si „přehodili“ frekvence. Budou moci nabídnout rychlejší mobilní data

Operátoři v uplynulém období ukončili tzv. „refarming“, tedy výměnu frekvenčních bloků v pásmu 1 800 MHz tak, aby každý ze tří hlavních hráčů (T-Mobile, O2 a Vodafone) získal nejširší možné celistvé pásmo. Díky tomu bude moci vzrůst maximální rychlost přenosu dat na dané frekvenci.

Dokončení refarmingu už schválil také Český telekomunikační úřad a všichni operátoři tak mohou využívat přeskupená pásma. Nejvíc z celé operace profituje O2, které v poslední aukci vydražilo bloky původně nesousedící se staršími příděly v pásmu 1 800 MHz. Každý z operátorů si náklady na přeskupení pásem a přeladění vysílačů hradil sám.

Pozor při cestách po Evropě na roamingové pasti!

Čeští síťoví operátoři provozují mobilní sítě v pásmech 800, 900, 1 800 a 2 100 a 2 600 MHz. V pásmech 800, 1 800 a 2 600 využívají primárně technologii LTE, v pásmu 900 MHz starou GSM (2G) síť a v pásmu 2 100 MHz je to převážně UMTS (3G). Do několika let se počítá s přechodem z UMTS na LTE.

Diskuze (7) Další článek: Samsung představil Tizen 4.0. Cílí na jednotný build a na segment IoT zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , Celá operace, Uplynulé období, Operace, MHz, Hlavní hráč, Operátor, MOBI, F +, Evropa, Roamingová past, Pře, Mobil Data, Maximální rychlost, Data, Mobil, Dokončení,