Po Bitcoinu se Českem šíří Litecoin. Podívejte se, jak se platí appkou v mobilu

Bitcoin není jedinou kryptoměnou, s níž mohou čeští spotřebitelé platit. Kavárna v Paralelní Polis začala akceptovat i takzvané litecoiny. Brzy ji má následovat e-shop Alza.cz.

Pražská kavárna a prostor pro sdílené kanceláře Paralelní Polis chce v Česku přispět k propagaci další digitální měny. Podnik, který jako jeden z prvních začal přijímat platby bitcoinem, nyní přijímá také virtuální měnu litecoin.

„Z praktického hlediska se způsoby platby neliší. Rozdíly jsou čistě technické. Zjednodušeně řečeno stačí mít v telefonu správnou aplikaci,“ vysvětlil programátor Pavel Ševčík, který s komunitou Paralelní Polis spolupracuje. Česko podle něj patří k těm zemím, které v oblasti kryptoměn určují trendy.

Argumentuje mimo jiné tím, že Paralelní Polis není jediným místem v Česku, kde najde litecoin uplatnění. V blízké budoucnosti jej má být možné využít také k úhradě nákupů v internetovém obchodě Alza. „Pevně doufáme, že se to podaří v řádu měsíců,“ uvedla mluvčí firmy Patricie Šedivá.

Podívejte se, jak probíhá platba bitcoiny:

Výčet společností, pro něž je litecoin běžným platebním prostředkem, dokonce může ještě výrazně vzrůst. Během jednoho měsíce jej totiž začne podporovat pokladní systém Storyous, který využívají na tři tisíce českých firem. Jako první v tuzemsku ale začaly litecoin přijímat brněnské pobočky sendvičového řetězce Subway.

Důvodem k adopci dalších digitálních měn je v současnosti zejména výše transakčních poplatků v bitcoinové síti. „Nyní činí kolem 70 korun za jednu transakci. V případě litecoinu jde ale o necelou korunu, což ho činí mnohem užitečnějším pro platby desetikorunových i stokorunových položek. Nedá se očekávat, že by v blízké budoucnosti litecoinové poplatky měly narůstat,“ doplnil Ševčík.

Během příštích měsíců by ale měly poplatky zásadně klesnout také v případě nejrozšířenější kryptoměny bitcoin. Komunita vývojářů chce totiž protlačit důležitý technologický update, jenž má bitcoinové transakce urychlit a zlevnit.

Diskuze (2) Další článek: Na plány letních výletů můžete zkusit nového pomocníka, aplikaci Google Trips

Témata článku: , , , , , Patricie Šedivá, Lit, Transakční poplatek, Správná aplikace, Mobil, Bit, Kavárna, Lít, Praktické hledisko, Jak, Sendvič, Poplatek, Komunita, MOBI, Spotřebitel, Litecoin, Necelá koruna, Pokladní systém, Jediné místo, Lite,