Podíl „hloupých“ telefonů klesá. Vodafone už jich má v síti jenom pětinu

Není to tak dávno, co byl podíl smartphonů a „hloupých“ telefonů v sítích operátorů vyrovnaný. Vodafone uvádí, že ještě před pěti lety byla penetrace chytrých telefonů zhruba 46 %, větší část 54 % zákazníků používala klasický tlačítkový mobil. Dnes už je ale vše jinak a smartphony mají drtivou převahu.

Klepněte pro větší obrázek

Letos v lednu už činil podíl jednoduchých mobilů pouze 21 procent, zbytek připadá na chytré telefony. Klesající tendenci nezvrátila ani snaha některých výrobců, zejména Nokie (resp. HMD Global), oživovat některé staré modely. Své místo na trhu tlačítkové telefony stále mají, jsou ale spíš doplňkovým typem k mainstreamovým smartphonům. Těch se loni u Vodafonu prodalo 95 %.

Za posledních pět let se také značně proměnil podíl mobilních operačních systémů. Naprosto dominuje Android a sekunduje mu iOS. V první polovině roku 2014 připadlo na Android zhruba 66 procent, na iOS 12 procent a na ostatní systémy zhruba pětinový podíl. V lednu 2019 už ostatní systémy tvořily u chytrých telefonů necelá tři procenta, naopak Android už 77 procent a iOS 20 procent. Podíly chytrých platforem se přitom už do budoucna nijak zásadně měnit nemají.

Diskuze (1) Další článek: Galaxy Event: Samsung 10. dubna ukáže nové zařízení. Mohl by to být Galaxy A90

Témata článku: , , , , , , , , Procento, Snaha, Ostatní systém, Podíl, Telefon, Síť,