ROG Phone 2: Asus vyladil svoji herní mašinu do extrémů

Ač je představení herního smartphonu ROG Phone 2 naplánováno na úterý do Pekingu, telefon otestovalo už několik předních zahraničních redakcí. Rychle shrnuto: Už minulá generace ROG Phonu byla extrémní, ale Asus to znovu posunul o kus dál.

Telefon si ponechává původní design včetně svítícího loga na zádech, ovšem povyrostl do rozměrů 170,99 ×  77,6 × 9,48 mm, AMOLED displej posouvá úhlopříčku na 6,6", rozlišení FullHD+ zůstává a poměr stran je ještě protáhlejších 19,5 : 9. Design zůstal konzervativní, tedy klasický bez výřezu. To nejzajímavější však jde, že jde o první telefon s technologií OLED při obnovovací frekvenci 120 Hz. 

Dotyková vrstva má dokonce dvojnásobnou vzorkovací frekvenci. Odezva displeje 1ms a odezva na dotyk 49 ms má být nejnitší na trhu, což v praxi znamená rychlejší reakce, a tím pádem i výhodu při hraní online her. Displej nabízí i podporu HDR10, potěší i integrace optické čtečky otisků prstů.

AirTriggers s vlastními vibracemi

K lepšímu ovládání her první generace přinesla dotykové senzory AirTriggers, ty byly ve druhé generaci vylepšeny o podporu swajpovacích gest a o citlivost na různé síly dotyku, takže je možné eliminovat dotyky nechtěné. Obě navíc poskytují haptickou odezvu díky dvojici vibračních motorků. Při hraní se bude hodit i dvojice stereo reproduktorů, které jsou údajně až 2,5× hlasitější než u loňské generace. 

Po stránce výkonu můžeme znovu očekávat nové rekordy. Jako vůbec první telefon totiž nabídne nový procesor Snapdragon 855 Plus s vyšším taktem 1,96 GHz. Zvýšila se velikost operační paměti až na 12 GB a doplní ji 512GB vnitřní úložiště. V prodeji bude i slabší konfigurace 8 + 128 GB. Stejně jako loni se s extrémním výkonem myslelo i na odvod tepla, takže nechybí kapalinové chlazení včetně parní komory a ventilačních otvorů na zádech jako loni. Možná bude znovu k telefonu připnout větráček s aktivním chlazením, které by mělo být o něco účinnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon má přinést rekordní výkon ve hrách, ale i nízkou latenci obrazu pro rychlejší reakce.

Pokud stále přemítáte nad většími rozměry telefonu, tak důvod je prostý. Asus do telefonu vměstnal obří 6 000mAh baterii, která má zajistit herní zážitek na dlouhé hodiny. Náročnou hru PUBG prý utáhne déle než 7 hodin v kuse. Nechybí podpora rychlého nabíjení QuickCharge 4.0+ o výkonu až 30W. Po stránce konektivity nechybí podpora LTE, Bluetooth a Wi-Fi standardu 802.11ad, která dostala do vínku rovnou čtyři antény. Nechybí také dvojice USB-C konektorů a 3,5mm jack.

Telefon nepostrádá ani duální fotoaparát na zadní straně s rozlišením 48 Mpx a světelností f/1,79. Jde přitom o stejný senzor Sony IMX586, který společnost využila u vlajkového modelu Zenfone 6, druhá 13Mpx kamerka má široký úhel záběru. Selfie kamerka má 24Mpx.

Telefon znovu přijde s operačním systémem Android 9.0 Pie s nadstavbou ROG UI se spoustou herních vylepšení, ovšem dovolí uživateli přepnout i na klasické ZenUI, které uživatelé znají z jiných smartphonů od Asusu.

Klepněte pro větší obrázek
Příslušenství bude podobně bohaté jako loni. Letos však přibude nový ovladač Kunai inspirovaný konzolí Nintendo Switch a vylepšený Twin View Dock II

Telefon bude představen v úterý, start na evropském trhu je plánovaný na září, pravděpodobně v rámci veletrhu IFA. Zatím tedy neznáme finální cenu zařízení, ale očekáváme, že by se jako v případě loňského modelu mohla pohybovat okolo 23 tisíc korun. K dispozici bude i bohaté příslušenství rozšířené o nový ovladač a vylepšený duální displej.

Asus ROG Phone II 512GB
rozměry a hmotnost: 171 × 78 × 9,5 mm, 240 g
displej: 6,6", kapacitní AMOLED, 1 080 × 2 340, 390 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1200|400 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/ac/ad/b/g/n, Bluetooth 5, GPS
paměť: 512 GB, RAM: 12 GB, baterie: 6 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 855 Plus (8× Kryo 485, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 48MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
68 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zdroj: GSM Arena, Android Authority, PhoneArena, XDA Developers

Diskuze (23) Další článek: Samsung dnes v ČR odstartoval prodeje Galaxy A80 s otočným fotoaparátem

Témata článku: Asus, , , , , , , , , , , , Asus ROG Phone II 512GB, Twin View Dock, ROG UI, GSMArena, Úhel záběru, Android Authority, Nintendo Switch, Peking, AirTriggers, Herní, Extrém, Telefon, Mašina,