Samsung Galaxy Tab S6 je rarita. Výkonné tablety zatím nevymřely

  • Na českém trhu se začal prodávat high-end tablet Galaxy Tab S6
  • Samsung tak konečně představil nástupce loňského Galaxy Tab S4
  • Mezitím oznámený Tab S5e byl jen jako dočasné řešení, které překlenulo několikaměsíční mezidobí

Výkonný tablet s Androidem - to je v současné době poměrně ohrožený druh. Mimo Applu, který na trh každý rok chrlí nové iPady, se v segmentu prémiových tabletů usadil už jen jeden výrobce - Samsung. Jihokorejci každý rok představují svou novinku řady Galaxy Tab S se stylusem S Pen, ovšem v první polovině letošního roku Samsung oznámil jen Galaxy Tab S5e, který byl tak trochu „čárou přes rozpočet“. Případným zájemcům vadil zejména chybějící stylus a méně výkonný čipset.

Samsung Galaxy Tab S6
T860
rozměry a hmotnost: 245 × 160 × 5,7 mm, 420 g
displej: 10,5", kapacitní AMOLED, 1 600 × 2 560, 288 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5, GPS
paměť: 256 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 6 GB, baterie: 7 040 mAh
procesor: Samsung Exynos 9825 (8× Exynos M4, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus
52 %
vybavenost
cena: už se neprodává

A tak tu s odstupem několika měsíců máme Galaxy Tab S6, plnohodnotného nástupce loňského Galaxy Tab S4. Nenechte se zmást poskočením v číselné řadě, podle jihokorejců by si zájemci mohli obě letošní novinky plést, a tak je máme zcela jasně odděleny. Tablet nám do redakce dorazil ve stříbrné barevné variantě, alternativně je na trhu k dostání i v modré. 

Příjemně tenký s kvalitním AMOLEDem

Samsung Galaxy Tab S6 se pyšní tenkým kovovým unibody s tloušťkou pouhých 5,7 milimetrů. Tablet je příjemně tenký, dobře se přenáší a na dotyk chladí, navíc se nemusíte bát, že by vám někde zacláněl. Mírnou vadou na kráse, z pohledu kompaktnosti, je stylus, který je magneticky přichycen k zadní straně tabletu, kde se ve svém „loži“ bezdrátově nabíjí. A tentokrát nepomohou ani dokoupitelná pouzdra, která stylus na zádech „obtékají“. Vůbec poprvé se u tabletu řady Galaxy Tab S na zádi objevuje duální fotoaparát (13 + 5 MPx).

Redakční první pohled na Samsung Galaxy Tab S6:

V horní a spodní části zad si můžete všimnout vývodů antén, které vypadají vcelku stylově. Na užších bočních hranách jsou rozmístěny čtyři reproduktory od AKG, na hraně spodní je připraven konektor USB-C pro dobíjení a výstup do sluchátek. Samostatný 3,5mm jack na těle tabletu chybí, jenže v základní krabici nedostanete, ani USB-C sluchátka, ani redukci na 3,5mm jack. V balení je navíc pouze S Pen, 15W síťový adaptér, USB-C kabel, vyměnitelné hroty pro stylus a špendlík pro vytažení bočního šuplíku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab S6 nám do redakce dorazil ve stříbrné barevné variantě. Nejdůležitější součástí je pero S Pen, které se magneticky přichytí k zadnímu kovovému krytu tabletu

Desetipalcový Super AMOLED displej se pyšní rozlišením 2 560 × 1 600 pixelů, součástí softwarové nadstavby jsou všechny vymoženosti z řady Galaxy S10, tj. Filtr modrého světla, displejové režimy či noční mód. Postrádat budete jen Always On režim.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pochválit musíme zejména dokoupitelný kryt s QWERTY klávesnicí a stojánkem, jehož součástí je i touchpad. Na třetí fotce je vidět flipový kryt, který můžete napolohovat do dvou úrovní pro zapření na rovném povrchu

Vůbec poprvé mezi tablety od Samsungu je pod displejem zabudovaná optická čtečka otisků prstů. A ta funguje trochu pomaleji, než čtečka ultrazvuková, přesnost vyhodnocování otisků „na první dobrou“ je však velmi dobrá. Čtečka tablet odemkne hned po přiložení prstu v osmi případech z desíti. A to na výšku i na šířku displeje, jen musíte předtím displej „oživit“ dvojitým poklepáním.

Snapdragon 855 a DeX přímo v tabletu

Výkon tabletu dodává Snapdragon 855 se 6GB RAM a rozšiřitelným 128GB úložištěm. Výkon má tablet více než slušný, v syntetickém benchmarku Antutu 7.2.3 získal tablet 366 tisíc bodů. Tablet pracuje velmi svižně, s minimálními prostoji se můžete vrhnout na práci i zábavu. Výkonový režim bohatě postačuje i na ty nejnáročnější hry, na pracovní prostředí DeX se můžete přepnout rovnou v tabletu, a to bez nutnosti připojení k monitoru. Velkým přínosem je v tomto případě dokoupitelné pouzdro s QWERTY klávesnicí, jehož součástí je i touchpad. V mžiku se tak můžete přepnout do režimu „Android počítače“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, hlavní nabídka, výsuvná lišta, Nastavení, přidáváme otisk prstů, výsledek benchmarku Antutu

Výrazným pomocníkem je i pero S Pen, stylus je tentokrát dost objemný, na délku dosahuje téměř rozměrů běžné propisky. Na jedné straně je umístěn nabíjecí magnetický kontakt, na straně druhé pak akční tlačítko. Nadstavba bezdotykového příkazu a další funkcí S Pen je stejná jako u Galaxy Note10+. Podporováno jsou i bezdotyková gesta, AR Doodle, živá kresba, vzdálená spoušť, popisování kalendáře nebo režim Lupy. Uvnitř tabletu je připraven Android 9.0 Pie s nadstavbou One UI 1.5, povinné aplikační tituly od Googlu a Microsoftu doplňuje tradiční aplikační výbava od Samsungu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené za slunečného počasí
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní a ultraširokoúhlý snímek

Ukázkové video:

Samsung Galaxy Tak S6 se na českém trhu prodává ve stříbrné a modré barevné variantě. Základní Wi-Fi verze vychází na 17 990 Kč, LTE varianta je k dostání za 19 990 Kč. Pokud se vám zalíbilo kompaktní tenké kovové tělo a nepotřebujete Snapdragon 855 s perem S Pen, zvládne většinu práce i levnější Galaxy Tab S5e, který v LTE verzi vychází na 12 990 Kč. Recenzi Galaxy Tab S5e si můžete přečíst zde.

Diskuze (13) Další článek: Honor spustil testovací 5G laboratoř. V Číně nabídne i 5G smartphone Vera 30

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Tab S6, Výkonný tablet, AR Doodle, Tab S, Vyhodnocování, Galaxy Tab S, CNC,