Samsungy řady Galaxy Note10 jsou prvními smartphony s certifikací Wi-Fi 6

Wi-Fi aliance spustila certifikační program na nejnovější verzi Wi-Fi označovanou jako Wi-Fi 6. Samotné označení je spíše jen zjednodušujícím prvkem, který se bude používat místo nejnovějšího standardu 802.11ax. Systém písmenek ve značení Wi-Fi standardů stejně již v poslední době postrádal přehlednost, takže se zpětně použije i u předchozích generací, např. z normy 802.11ac se stane Wi-Fi 5, a analogicky to bude platit i pro další předchůdce.

Vůbec prvními smartphony certifikovanými na Wi-Fi 6 je Samsung Galaxy Note10 a Galaxy Note10+. V databázi je v současné době pouze 40 certifikovaných Wi-Fi 6 zařízení, valnou část však zastupují různé regionální a operátorské varianty zmiňovaných modelů řady Galaxy Note10. Z tiskové zprávy dále vyplývá, že Wi-Fi 6 disponuje i celá řada Galaxy S10, byť certifikací nedisponují, a podle některých zdrojů Samsung u těchto modelů o označení „Wi-Fi Certified 6“ od Wi-Fi Aliance ani usilovat nebude. Wi-Fi 6 podporují i nové iPhony 11, byť ani u nich zatím neproběhly potřebné certifikace.

A jaké jsou hlavní výhody Wi-Fi 6? Rychlejší přenosy (teoretická datová propustnost až 11 Gb/s), stabilnější připojení, menší nároky na baterii nebo větší efektivita a menší latence Wi-Fi v oblastech, kde je 2,4GHz či 5GHz pásmo doslova přecpané. Standard Wi-Fi 6 řeší tento velmi častý problém uživatelů bytových domů tím, že zavádí pokročilejší využívání dostupného rádiového spektra. I díky těmto výhodám lze předpokládat, že se letos na trhu velmi brzy objeví i další smartphony s podporou Wi-Fi 6.

Redakční představení Samsungu Galaxy Note10+:

Zdroj Samsung News

Diskuze (5) Další článek: Síť pro internet věcí Sigfox pokryla celou republiku. Stačilo na to 320 vysílačů

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Note10, Samsung Galaxy Note10+, Standard, Efektivita, Finder, CNC, F +, Samsung News, Galax Note, SMA, Samsun, Certifikace