Škandál!!! Česká mobilní data jsou skoro nejdražší na světě! Nebo je možné, že v Anglii neumí počítat…

Agentura Cable.co.uk zveřejnila analýzu mapující celosvětové ceny mobilních dat a pro Českou republiku to nevypadá dobře. S cenou 186 Kč za 1 GB jsme na 187. místě z 228 zemí. Katastrofa, skandál, odvolat ministra! Nebo je to trochu jinak?

Cena se mi zdála až příliš vysoká, takže se namátkou dívám do ceníků… O2 Free se 14 GB stojí 849 Kč, tedy 60 Kč za gigabyte. To jsme na třetině ceny, kterou britští experti vydávají za český standard, přitom je v ceně i neomezené volání. Když se podíváme na „pětistovkové tarify“ s 10 GB, které mají data jako prioritu, jsme na 45 až 50 Kč za 1 GB. Také u Twistu vidím 10GB balíček za 449 Kč. A tak bychom mohli pokračovat…

Britové spočítali průměr z 31 tarifů, kde 1 GB má stát od 20,82 Kč do 990 Kč. V případě horní hranice však patrně jde nějaký historický tarif, kde se platí za každý MB zvlášť, a reálně jej nikdo k surfování nepoužívá. Vždyť stejná analýza z roku 2018 uvádí rozmezí 39,95 Kč až 199,75 Kč. Od té doby se však u nás rozhodně nezdražovalo.

Když vidím, jak analýza zfušovala data za Českou republiku, jakou máme jistotu, že to obdobně nevypadá i jinde? Dá se pak věřit výslednému žebříčku? Mezi českými novináři patří nadávání na drahé telekomunikační služby k oblíbené disciplíně, ale neopírejme se o data od Cable.co.uk.

Diskuze (48) Další článek: Samsung zvažuje odkup části akcií ARM. Chce platit méně za využívání patentů

Témata článku: , , , , , , , , Cena, Tarif, Cable, Česká republika, Anglie