Snadné sousto pro útočníky. Nastaví si jméno mazlíčka jako heslo a pak ho prozradí na Instagramu

Každý desátý mileniál používá jméno svého domácího mazlíčka jako heslo pro přístup k různým internetovým službám, nebo jako tzv. bezpečnostní otázku pro případ ztráty hesla. Tak či tak, v obou případech jde o jednoduché cesty k ovládnutí účtu, což je vstupní brána pro kybernetické útočníky.

Stejní uživatelé totiž sdílejí fotky svých mazlíčků na Instagramu a jejich jméno lze vyčíst buď přímo z komentáře, nebo třeba ze známky na obojku. Na toto riziko upozornil průzkum britské pobočky bankovní skupiny Santander.

Průzkumu se zúčastnily dva tisíce britských mileniálů, kteří jsou aktivní na Instagramu. Téměř 90 % z nich přiznalo, že na této sociální síti zveřejňují své osobní údaje včetně věku a jména svých domácích mazlíčků. Mohou za to celebrity, které postování snímků se svými zvířaty zpopularizovaly. 

Podle banky se tak mileniálové vystavují zvýšenému riziku finančních podvodů. Santander zaznamenal, že více než 40 % uživatelů Instagramu sleduje celebrity. Své domácí mazlíčky na Instagram fotí například zpěvačky Lady Gaga nebo Taylor Swift, které mají desítky milionů sledujících. A třetina lidí ve věku 18 až 24 let uvedla, že použila příspěvek na Instagramu celebrity jako inspiraci pro obsah svého vlastního účtu. 

Roztomilé, nevinné, a také docela nebezpečné:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

This is Benjamin Button. He’s a good boy.

Příspěvek sdílený Taylor Swift (@taylorswift),

„Zveřejnění příliš velkého množství informací by mohlo umožnit podvodníkům vybudovat profily obětí, které by mohly být použity k podávání žádostí o finanční produkty jejich jménem, vydírání nebo převádění peněz na jiný účet,“ uvádí Santander v průzkumu. 

Průzkum také zjistil, že polovina mladých ve věku 18 až 24 let používá stejné heslo pro více webových stránek, přičemž pouze 12 % mladších 25 let pravidelně aktualizuje své přihlašovací údaje pro webové stránky, na nichž sdílí osobní údaje. Dalších 78 % uvedlo, že neví, jak se chránit před krádeží identity.

Diskuze (4) Další článek: Týden Živě: Pět let s Windows 10, nezastavitelné AMD a další události

Témata článku: , , , , , , , , , Vydírání, Mazlíček, Lady Gaga, Domácí mazlíček, Zpěv, Jméno, Sousto, Santander, Pro +, Celebrita, Jak, Taylor Swiftová