Šok pro Xiaomi! Trump firmu zařadil na blacklist podobně jako Huawei. Prý je napojená na čínskou armádu

Ani ne týden před koncem v úřadu se Donald Trump rozhodl, že ještě přileje do ohně v napjatých americko-čínských vztazích. Na černou listinu zařadil dalších 9 firem, se kterými budou muset američtí partneři omezit obchodní vztahy. Jednou z firem, na kterou byly uvaleny sankce, je podle agentury Reuters výrobce elektroniky Xiaomi, aktuálně světová trojka ve výrobě smartphonů.

Tentokrát jde ovšem o jiný seznam, než na kterém už více než rok a půl figuruje Huawei. Xiaomi, Comac a několik dalších zejména technologických čínských firem americká administrativa podezřívá, že jsou přímo napojeny nebo dokonce i financovány čínskou armádou. To by pro jejich partnery ve Spojených státech mohlo znamenat potenciální bezpečnostní hrozbu.

Mírnější sankce než pro Huawei

Xiaomi ve vyjádření pro portál Android Authority jakékoli napojení na čínskou armádu razantně popírá: „Společnost dodržuje zákony a funguje v souladu s příslušnými předpisy jurisdikcí, ve kterých podniká. Společnost znovu opakuje, že poskytuje produkty a služby pro civilní a komerční použití. Společnost potvrzuje, že není vlastněna, kontrolována ani přidružena k čínské armádě a že není „komunistickou čínskou vojenskou společností“ definovanou v rámci NDAA (americký federální zákon – pozn. red.).“

Blacklist, na který bylo Xiaomi a další firmy nově zařazeno, existuje už od roku 1999, zatím jej ale vláda využívala jen sporadicky. Dopady na podnikání zapsaných firem nemusí být tak devastující jako v případě Huawei – americké subjekty mají zakázáno do těchto společností investovat (a dokonce musí odprodat své stávající finanční podíly v těchto firmách), ale nikoli s nimi obchodovat na běžné bázi.

Xiaomi by se tak teoreticky nemuselo obávat o zastavení dodávky amerických komponent nebo softwaru, což byla hlavní rána, která ochromila smartphonový byznys Huawei. Jak se k sankcím uvaleným za prezidenta Trumpa postaví nově nastupující Bidenova administrativa, je v tuto chvíli obtížné predikovat.

Diskuze (71) Další článek: OnePlus to zkusí s levným fitness náramkem. Líbit se bude zejména sportovcům

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , Armáda, F +, Biden, Pro +, Blacklist, Android Authority, Reuters, Vztah, Firma, Šok, Donald Trump, Sankce,