Testujeme Samsung Galaxy M20. Má vše, co potřebujete, a lákavou cenu k tomu

  • Do redakce nám dorazila prvotina nové řady Galaxy M od Samsungu
  • Smartphone nabídne slušný výkon a běžné funkce pro každého - to se slušnou cenou
  • Díváme se na nový jihokorejský bestseller?

I když na mobilním trhu začínají výrobci experimentovat se svými podznačkami, Samsung si vytvořil jednou přímo ve svém vlastním portfoliu. Jedná se o řadu Galaxy M, která je sice primárně určena pro indické mileniály, ovšem vybavenější z dvojice modelů, Galaxy M20, se prodává i u nás. Telefon nabídne velmi dobrý poměr výkonu a ceny a pořádně zatopí zejména smartphonům značky Xiaomi. Samsung navíc srazil cenu natolik, že s ohledem na výbavu, „podkopal“ i své další modely střední třídy. 

Samsung Galaxy M20
rozměry a hmotnost: 156 × 75 × 8,8 mm, 183 g
displej: 6,3", kapacitní PLS TFT, 1 080 × 2 340, 409 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 4 GB, baterie: 5 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 7904 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 8.1 (Oreo)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
50 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung našel způsob, jak ušetřit

Samsung v případě Galaxy M20 aplikoval hned několik úsporných opatření, která se však na použitém hardwaru téměř nepodepsala. V prvé řadě se smartphone nedostal do běžné distribuční sítě. Výrobci tak odpadly náklady s distribucí, přeposíláním do obchodů, vyskladňováním produktů, evidencí a dalšími úkony, které je třeba brát v potaz při celorepublikovém prodeji telefonu. Galaxy M20 je nabízen pouze na webu Samsungu, odesílán bude z jednoho distribučního centra. Nikde jinde jej neseženete.

Další ústupek prodělala základní krabice. Jistě, pro většinu uživatelů se jedná jen o obalový materiál, přesto, abychom byli ve výčtu úplní, i zde došlo k úsporám. Vnější krabice je z tenčího papíru, na omak pak vnitřní výložky působí „levněji“. Uvnitř krabičky pak najdeme jednoduchá pecková sluchátka, která jsou dalším ústupkem. Jinak ale nechybí USB-C kabel, síťový adaptér s rychlým nabíjením a špendlík pro vytažení bočního šuplíku. Pokud vás zajímá telefon a ne vzhled a „feeling“ ze základní krabice, nemusíte se nad ní vůbec pozastavovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Infinity-V displej není Super AMOLED, ale PLS TFT. I tak ale hýří barvami. Samsung se navíc vytasil i s povedenými probarvenými tapetami

Třetím ústupkem je použitý displej. Ten tentokrát není typu AMOLED, takže pokud jste si na něj už navykli, přechod na PLS TFT displej (což je variace na známější displejové označení IPS) bude zřejmě trochu složitější. O samotném displeji ale zatím nemůžeme říci nic špatného. Na úhlopříčce 6,3 palce se vykresluje matice 2 340 × 1 080 pix, displej má slušné pozorovací úhly, výřez do V pro 8Mpx selfie kamerku a také automatickou regulaci jasu.

Obří baterie, čtečka a duální foťák

Výkon dodává 14nm osmijádro Exynos 7885 a to spolu se 4GB operační pamětí. Úložiště je 64GB, po prvním spuštění máte volných přesně 50 GB, tedy místa, více než dost. A pokud by vám to nestačilo, můžete do telefonu vložit microSD kartu (až 512 GB). V šuplíčku ji doplňují i dva samostatné sloty pro nanoSIM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Duální foťák s LED přisvětlením, čtečka otisků prstů, USB-C  a 3,5mm jack. Telefon má šuplíček pro dvě nanoSIM a microSD k tomu

Dvojitý fotoaparát na zadní straně kombinuje základní 13Mpx snímač (f/1.9) s ultraširokoúhlým 5Mpx fotoaparátem (f/2.2), který zabírá 120° zorné pole. Foťák doplňuje přisvětlovací dioda, uprostřed zad nechybí oválná čtečka otisků prstů. Pod zadní plastovou skořápkou se nachází obří 5 000mAh akumulátor, který podporuje zrychlené 15W dobíjení přes adaptér Adaptive Fast Charging. Konektor USB-C na spodní hraně doplňuje reproduktor a 3,5mm jack. Přibalená sluchátka využijete jako anténu při poslechu FM rádia.

Chybí telefonu něco podstatného?

Na první pohled to tak nevypadá. Pokud vám nebude vadit chybějící LED dioda a PLS TFT displej namísto tradičních AMOLEDů, dostanete velmi dobrý telefon střední třídy se slušným výkonem, duálním fotoaparátem, čtečkou otisků prstů a také s obří baterií. Výkon zajišťuje osmijádro se 4GB RAM, zapomenout nemůžeme ani na plnohodnotnou podporu dvou SIM karet. A to vše za cenu 5 990 Kč. U Samsungu až dosud věc nevídaná. Redakční recenzi smartphonu u nás můžete očekávat již velmi brzy.

Diskuze (20) Další článek: Automobily Hyundai a Kia půjde odemknout a nastartovat pomocí smartphonu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy M20, Sam, Lákavá cena, FM rádio, Samsun, LED, Čtečka otisků, Foťák, Galaxy m, Adaptive Fast Charging, Super AMOLED, Otisky prstů, Feeling, PLS TFT displej, Čtečka, PLS TFT,