Tohle pobaví. Hádejte, proč ve Waze slaví Den Tima Cooka

Šéf komunitní navigace Waze Noam Bardin prozradil zajímavou informaci. Ve firmě dodnes slaví Tim Cook Day, od něhož se prakticky odvíjí novodobá historie navigace Waze. Připadá na 19. září a vztahuje se k roku 2012, kdy Apple poprvé do světa vypustil své Apple Mapy. Ty u iOS nahradily dříve používané Google Mapy, ovšem hned se na ně spustila masivní vlna kritiky. Mapy byly nepřesné, spousta míst byla navíc, světové metropole dostaly úplně jiná jména a chyběly u konkurence běžné pokročilé funkce.

Devět dní na to vydal šéf Applu, Tim Cook, otevřený dopis, v němž se za nepovedené mapy omluvil a nabídl využití alternativních navigací. Jmenovitě i Waze, který od té doby vyrostl raketovým tempem. Navigace si rychle všiml Google, který ji o rok později koupil za miliardu dolarů. Zatímco v roce 2009, kdy se Bardin poprvé dostal k Wazu, používalo navigaci denně na 14 tisíc uživatelů, dnes má aplikace přes 100 milionů měsíčních uživatelů. No a co se týká Apple Map, tak ty na konkurenci stále ztrácejí. Náskok Googlu v mapových technologiích je stále patrný.

Otevřený dopis Tima Cooka z roku 2012:

Všem našim zákazníkům,

Ve společnosti Apple se snažíme vyrábět produkty světové kvality, které poskytují našim zákazníkům co nejlepší uživatelskou zkušenost. S uvedením našich nových Apple Map jsme minulý týden nedosáhli tohoto závazku. Je nám nesmírně líto frustrace u našich zákazníků, děláme vše, co je v našich silách, abychom Mapy vylepšili.

Mapy jsme původně spustili s první verzí systému iOS. V průběhu času jsme chtěli poskytnout našim zákazníkům vylepšené mapy, včetně funkcí, jako turn-by-turn navigace, integrace hlasových funkcí, nasnímaných a vektorových mapy. Abychom to mohli udělat, museli jsme od základů vytvořit novou verzi Apple Map.

Existuje již více než 100 milionů iOS zařízení, které používají nové Apple Mapy, další zařízení přibývají doslova každým dnem. Během jednoho týdne uživatelé iOS s novými Apple Mapami hledali již téměř půl miliardy adres. Čím více našich zákazníků využívá naše Mapy, tím lépe budou fungovat, a velice si vážíme veškeré zpětné vazby, kterou jsme od vás obdrželi.

A zatímco zlepšujeme naše Mapy, můžete vyzkoušet alternativy z App Storu, jako jsou Bing mapy, MapQuest a Waze, nebo použít webové Google či Nokia mapy, u nichž si můžete odkaz na webovou aplikaci uložit jako ikonu na domovskou obrazovku.

Všechno, co děláme v Apple, je zaměřeno na to, aby byly naše produkty nejlepší na světě. Víme, že to od nás očekáváte, budeme tedy na mapách nepřetržitě pracovat, dokud nebudou mít stejně vysoký standard.

Tim Cook
CEO, Apple

Představení mobilní navigace Waze:

Via Appleinsider

Diskuze (2) Další článek: Revolut mění pravidla hry: Horší podmínky pro bezplatný účet, nové služby pro platící

Témata článku: Apple, , , , , , , , Dolar, Vysoký standard, Zajímavá informace, Pro +, Bard, Apple mapa, Turn-by-turn navigace, Raketové tempo, První verze, Den Tima Cooka, Via Appleinsider, Webová aplikace, App Store, Nová verze, Domovská obrazovka, Hlasová funkce, Vylepšená mapa,