Virtuálové chtěli zpoplatnit roaming, ČTÚ jim nevyhověl

  • Vectone mobile, Odorik a Laudatio chtěli účtovat příplatky v roamingu
  • ČTÚ shledal žádosti o příplatek za roaming jako nedůvodné
  • Jde o první žádosti tuzemských virtuálů, určitě ne o poslední...

Roamingová regulace má pojistné mechanismy proti zneužívání ze strany uživatele, ale i pro případ, že by operátor nebyl schopen pokrýt náklady na roamingové poplatky, které musí za své zákazníky platit. ČTÚ aktuálně v monitorovací zprávě uvádí, že obdržel tři takové žádosti o povolení účtovat příplatek za roamingové služby.

Dle regulátora se jednalo o žádosti tří společností, které nabízejí služby jako virtuální operátor:

  • Mundio Distribution Czech Republic provozující Vectone mobile
  • brněnská společnost miniTEL známější jako Odorik
  • Erbia Mobile, respektive Laudatio

Ve všech třech případech ČTÚ žádosti posoudil a shledal operátory poskytnuté informace za nedostatečné a tím pádem žádosti jako nedůvodné.

Zamítá se

Jednoduše řečeno, žádný z operátorů dle ČTÚ neprokázal, že nebyl schopen pokrýt náklady spojené s roamingem a musel doma zdražovat. Příplatky si tak účtovat zatím nesmí ani tito neúspěšní žadatelé ani jiný český operátor, byť jsme se setkali s případem, kdy operátor pro jistotu škrtl roaming úplně.

Roamingová regulace platí ve stávají podobě od 15. června, a to na principu „Roam Lika At Home“, což znamená, že byste neměli nijak pocítit (na své peněžence), že se pohybujete mimo domovskou síť i když čerpáte služby tak, jak jste zvyklí.

Ne každý ale s nařízením souhlasí a má z něj radost, třeba právě virtuálové se kvůli regulaci dostali na prekérní situace, kdy oni sami musí za své zákazníky roaming hradit, jim ale žádný operátor ze zahraničí neuhradí nic, jelikož nemají fyzickou infrastrukturu a tak u nich nikdo roaming nevyužívá. Jinými slovy...

Zrušení roamingu je vražda virtuálních operátorů:

Diskuze (30) Další článek: Je to jen bublina, nebo Nokia 3310 opravdu oživila zájem o hloupé telefony?

Témata článku: , , , , Žádost, Operátor, Zrušení roamingu, Vir, Virtuální operátor, Odorik, Žadatel, Domovská síť, Příplatek, Poplatek, Náklad spojený, Tuzemský virtuálů, Prekérní situace, Vražda, Roamingový poplatek, Karibik, Nařízení, Roamingová regulace, Brněnská společnost, Monitorovací zpráva