Výrobce nemusí vždy vyrábět: 5 největších firem, které skutečně montují smartphony

Když se řekne výrobce smartphonů, představíme si značky jako Samsung, Apple, Huawei. Ne všechny firmy ovšem samotnou výrobu ve smyslu montáž zařízení mají ve své režii. Pro mnoho společností se ukázalo jako efektivnější svěřit výrobu podle vlastních návrhů externí firmě. Tímto způsobem už od počátku řídí svoji výrobu Apple. Naopak největším výrobcem a zároveň i montážníkem vlastních telefonů zůstává Samsung.

Top 5 největších výrobců smartphonů podle počtu zkompletovaných kusů:


 

2015

2016

2017

1Q18

2Q18

3Q18

4Q18

2018

1

Samsung

Samsung

Samsung

Samsung

Samsung

Samsung

Foxconn

Samsung

2

Foxconn

Foxconn

Foxconn

Foxconn

Foxconn

Foxconn

Samsung

Foxconn

3

Pegatron

OPPO

OPPO

Pegatron

OPPO

OPPO

Pegatron

OPPO

4

LG

Pegatron

VIVO

OPPO

VIVO

VIVO

Flex

VIVO

5

Huaqin

VIVO

Pegatron

VIVO

Pegatron

Pegatron

VIVO

Pegatron

Firmy, které vyrábí zařízení podle návrhu svého zadavatele, se označují anglickou zkratkou ODM (Original Design Manufacturer). Mezi nejznámější díky zakázkám Applu patří Foxconn nebo Pegatron. Potom ještě existuje zkratka OEM (Original Equipment Manufacturer), která označuje firmy vyrábějící telefony s vlastním designem, které poté poskytují k prodeji jiným subjektům pod jejich vlastní značkou. V těchto případech se potom může stát, že zařízení stejného designu poskytují dvě značky (v Evropě např. Nubia a Archos).

Klepněte pro větší obrázek
Výrobní řetězec smartphonů: od dodavatelů komponent až po koncového uživatele (Zdroj: IDC)

Analytická společnost IDC zveřejnila statistiku největších ODM výrobců smartphonů za 4. čtvrtletí 2018 podle počtu dodaných kusů. Těch bylo celkem 356,7 milionu, tedy zhruba o 6 % méně než ve stejném období o rok dříve. O první pozici největšího montážníka přišel Samsung, který musel první místo přenechat Foxconnu. Ten vyrábí telefony pro Apple, HMD Global (Nokii) a některé další značky. Další značkou, která je zároveň producentem i výrobcem svých zařízení, je čínské Vivo, které v posledním sledovaném kvartálu skončilo páté.

Diskuze (5) Další článek: Samsung Galaxy A50: nejlevnější Samsung se čtečkou v displeji jde do prodeje

Témata článku: , , , , , , , , PEGA, Anglicko, Výrobce, Samsung Apple, Výrobce smartphonů, Kter, Evropa, Huaqin, Největší firma, F +, Zařízení, Značka, SMA