Zpátky v čase: Sony s Ericssonem vyvíjelo komunikátor Vaio. Takhle mohl vypadat

Sony ještě v dobách, kdy chytré telefony vyvíjelo ve společném podniku se švédským Ericssonem, experimentovalo s různými velikostmi zařízení i konstrukcemi. Vzpomenout můžeme třeba na kapesní slider s QWERTY klávesnicí Sony Ericsson Xperia Mini Pro, smartphone s herními ovladači Sony Ericsson Xperia Play, nebo legendární komunikátor s dnes již mrtvým systémem Windows Mobile Sony Ericsson Xperia X1.

Zhruba z období před 10 lety pochází také prototyp, který měl být profesionální odnoží mobilních komunikátorů s Androidem. Sony Ericsson se jej připravoval uvést namísto Xperie pod značkou Vaio, která mu v té době patřila a byla známá díky elegantním a štíhlým notebookům. Do sériové produkce se tento komunikátor ale nakonec nikdy nedostal.

Předchůdce „nudloidních“ displejů

Na konci roku 2011 obě společnosti Sony a Ericsson oznamují rozchod ve společném podniku, na vývoji mobilních zařízení se od té doby podílí pouze japonská firma. To mohl být jeden z hlavních důvodů vyškrtnutí netypického zařízení z portfolia. Dalším byl pravděpodobně tou dobou již klesající zájem o hybridy s mechanickou klávesnicí, prosazovat se namísto toho začínaly dotykové displeje s větší úhlopříčkou.

Také komunikátor Vaio měl mít na svou dobu velký 5,5palcový displej. Na šířku vysouvací klávesnice, která se dala naklonit vůči klávesnici do úhlu zhruba 140 °, byla pětiřadá a vešly se do ní i velikostně odlišené klávesy pro ovládání systému Android. Ten byl ve verzi 2.1 (Eclair). Stejná tlačítka byla i pod displejem, jenž byl hodně protáhlý a mohl mít poměr stran blízký dnes používanému formátu 21 : 9. Dobíjení mělo probíhat přes již tehdy zastaralý miniUSB konektor, nechyběl 3,5mm jack a fotoaparát s bleskem.

Mobilní divize Sony Xperia vyvinula v minulosti také robota Hello:

Zdroj: XDA Developers, via XperiaBlog.net

Diskuze (16) Další článek: EU chce jednotné nabíječky a možnost, aby si zákazníci mohli sami opravit mobil

Témata článku: Sony, Sony Ericsson, , , , , , , , Hello, Sony Xperia, Komunikátor, Eclair, Vaio, XDA Developers,